HJ Pietersen

In vier fasen afvallen, dat doe je zo!

Four is the magic number. Tenminste, als het om diëten en afvallen gaat. Bijna alle diëten hebben tegenwoordig vier fasen die je moet doorlopen om je leven voor altijd te veranderen. Het gaat bij deze diëten namelijk niet alleen om afvallen, maar om het veranderen van je levensstijl om voor de rest van je leven gezond te blijven. Het klinkt bijna magisch. Steeds meer diëten lijken dit vier fasen dieet over te nemen, dit kan natuurlijk geen toeval zijn. Zal dit dan echt het wondermiddel zijn waar iedereen al zo lang naar op zoek is? En wat maakt deze vier fasen dan zo speciaal? We hebben het allemaal voor je uitgezocht, lees daarom snel verder!

 

Fase 1: Nieuw Eetpatroon

Je zult het bijna niet verwachten, maar om succesvol een nieuw dieet te starten en af te kunnen vallen, moet je beginnen met een nieuw eetpatroon. Wie had gedacht dat eten zo belangrijk is om af te vallen? We maken natuurlijk maar een grapje. Je ziet het echter toch bij alle vier fasen diëten terugkomen. Het is de fase waarin je meteen in het diepe gegooid wordt en al je ongezonde eetgewoontes de deur uit moet gooien.

 

Fase 2: Afvallen

Het lijkt misschien raar dat afvallen een aparte fase is. Dat hoort toch eigenlijk het einddoel te zijn van een dieet? Helaas werkt het bij afvallen niet zo. Je kunt altijd gewicht verliezen na een kort en intensief dieet, maar als er daarna geen permanente aanpassingen worden gemaakt in je eetgewoontes, dan zal je het gewicht er direct weer aan eten. Dit is waarom afvallen een aparte fase is voor het dieet. Je zult in deze periode naar je streefgewicht toewerken om uiteindelijk naar de volgende fase te gaan.

 

Fase 3: Stabiliteit

Je hebt hard gewerkt om je aan het dieet te houden en hebt eindelijk je streefgewicht gehaald. Dit is het moment waarop je het bekende jojo-effect moet leren tegenhouden. Dit kan alleen door stabiliteit te zoeken in je nieuwe eetpatroon. Je zult de nieuwe eetgewoontes die je geleerd hebt tijdens het diëten moeten combineren met de eetgewoontes die je al had. Het is een zoektocht naar een gezonde middenweg. Een dieet zonder een stabiliteitsfase zal niet succesvol zijn.

 

Fase 4: Verandering van je levensstijl

De laatste fase is misschien wel het belangrijkste. Deze fase is gericht op de lange termijn. Je hebt het gewicht verloren en stabiliteit gevonden om je nieuwe gewicht te behouden. Hierna moet je ervoor kiezen deze nieuwe levensstijl voor de rest van je leven vol te houden. Je kunt altijd afvallen door alleen je eetpatroon aan te passen en hier zijn genoeg diëten voor te vinden, maar als je echt een succesvol dieet wilt volgen en ook op gewicht wilt blijven, zijn deze vier fasen noodzakelijk.

 

Probeer nu ons vier fasen dieet!

De vier fasen die gebruikt worden om deze magische diëten te verkopen, zijn eigenlijk geheel onzinnig. Als je succesvol wilt afvallen en ook gezond wilt blijven, dan zijn dit de stappen die ieder dieet zou moeten doorlopen. Laat deze stappen daarom niet een verkooppraatje zijn, in plaats daarvan moet je van elk dieet eisen dat deze vier fasen doorlopen worden. Het hoort namelijk geen extraatje te zijn, maar juist de norm.