Eiwitten, wat en hoe

Eiwitten vormen een onmisbaar onderdeel van ons hele lichaam, ze zijn de bouwstenen van alle cellen in ons lijf. Eiwitten bestaan uit aminozuren, de meeste aminozuren maakt het lichaam zelf aan, maar een aantal moet je via voeding binnenkrijgen.

Verschillende soorten eiwitten hebben verschillende soorten functies. Sommige zijn voor spieropbouw en herstel, anderen spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering en weer anderen zijn belangrijk voor transport van stoffen in het bloed en in de cellen.

Het is dus heel belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen door voeding. Een eiwitrijk dieet kan gebruikt worden als spierondersteuning bij sporters of mensen die verzwakt zijn na ziekte bijvoorbeeld. Maar een eiwitrijk dieet kan ook helpen bij afvallen.

Eiwitdieet

Er zijn verschillende doelen waarvoor en manieren waarop een eiwitdieet gebruikt kan worden. Voor sporters of mensen die op krachten moeten komen, bestaan er eiwitshakes. Deze zijn specifiek voor het opbouwen en herstellen van spieren. Deze shakes worden gebruikt naast de normale voeding.

Daarnaast bestaan er eiwitdiëten die speciaal zijn gemaakt om af te vallen. Bij deze diëten is het niet de bedoeling dat je normaal eet. Deze diëten, bijvoorbeeld van Be Slank, bestaan uit shakes, repen, soep, pannenkoeken, muesli en nog veel meer. Het verschil is dat deze producten niet of nauwelijks koolhydraten bevatten en zo veel mogelijk eiwitten. Meer informatie over het eiwitdieet vind je hier: https://be-slank.nl/3-fasen-eiwitdieet/.

Afvallen met shakes

De diëten die op de markt zijn om af te vallen, hebben vaak als basis shakes. Dat betekent dat je twee keer per dag een maaltijd vervangt met een shake en de avondmaaltijd vervangt met een eiwitrijke variant van soep of pasta. De meeste goede aanbieders, zoals Be Slank, hebben een uitgebreid assortiment. De shakes zijn in allerlei smaken te krijgen en vaak met verschillende producten aan te maken, waardoor er veel afwisseling is en het dieet beter vol te houden.

Maaltijden vervangen met shakes lijkt zwaar en ingewikkeld, maar is het niet. Alle begin is moeilijk, maar al na een paar dagen heb je bijna geen hongergevoel meer. Bovendien zijn er de caloriearme eiwitrijke tussendoortjes die de moeilijke momenten goed kunnen overbruggen.

Afvallen met een eiwitdieet zoals van Be Slank is prima te doen voor een bepaalde tijd. Het effect is hoog, je valt snel af in een korte tijd. Daarom is het aan te raden om een dergelijk dieet niet langer dan een week of zes achter elkaar te doen, dan een week ‘normaal’ te eten en daarna eventueel weer verder te gaan met het dieet. De stopweek betekent dan natuurlijk niet dat je alles moet gaan eten, maar vooral koolhydraatarm en eiwitrijk. Geen aardappels, maar wel veel groenten en mager vlees bijvoorbeeld.